Sommar 2019

Årets träff ute på Ingmarsö i Stockholms skärgård lockade till sig fem stycken Viggar och två stycken storviggar. Totalt var vi elva seglare som möttes upp lördagen den 6 Juli 2019. 

När väl alla båtar låg mot bryggan så hälsade ordförande Niclas alla välkomna och vi skålade i bubbel. Vädret var ganska så vildt denna helg och det kom några regnskurar men framför allt var det väldigt blåsigt och detta gav som resultat att det inte var många andra båtar i hamnen.

Några veckor tidigare då det var midsommarafton och strålande sol hade lilla kastet på Ingmarsö nästan svämmat över av mängden båtar som låg där, men nu var det som sagt nästan inga andra där och vädret bjöd ändå på ganska mycket sol. Nåväl, efter att vi pratat och druckit bubbel ute på klipporna anordnades det en tipspromenad i vanlig ordning. Denna upplaga hade (passande nog) skärgården som tema och deltagarna möttes av en del kluriga och en del mindre kluriga frågor.

När tipsrundan var avklarad gick vi vidare till att hålla en rundtur på båtarna, detta var mycket uppskattat av alla och man kan lätt fascineras över hur mycket de olika upplagorna av Viggen ändå skiljer sig från varandra. Alla båtar har sina ägares (och tidigare ägares) tydliga stämplar och påhittiga lösningar samt renoveringar. Bl a kunde Jonas visa upp ett mycket vackert arbete med att förstärka upp skotten i kölsvinet och Niclas kunde stoltsera med en nymonterad peke på sin A-vigg. 

Efter rundturen togs grillarna fram och vi åt alla gott tillsammans för att därefter utmana varandra i en trekamp som Jonas komponerat ihop, denna trekamp bestod av några mer eller mindre lyckade grenar och det finns nog allt potential till utveckling men det bjöds på många skratt och god underhållning. Favorit grenen bland oss alla var nog ändå den där alla skulle hämta något från båten som var totalt onödigt att ha med sig ut i en segelbåt. Nog fanns där onödiga saker alltid, allt från en trasig fiskerulle till en träring för upphängning av gardiner. Vinnaren var en uppblåsbar svan som ska fungera som en flytande burkhållare, det enda problemet är att den välter med en burk i sig.

På söndagen gav sig alla av eftersom men innan årets träff var slut åkte jag ut med några som var intresserade av att prova på spinnaker. Jag demonstrerade hur spinnakern riggas och därefter hissade vi den och seglade en kort stund innan vi halade ner den igen. En kort men förhoppningsvis inspirerande genomgång.

Avslutningsvis får jag tacka alla som deltog och hoppas att så många som möjligt kan deltaga vid kommande träffar.

Hälsningar från styrelsen genom
Niclas Gilljam Svahn
A-vigg 1050
Ordf Viggenklubben